Regelmaat is de key…

Ik ben een koekjesmonster, alles wat van deeg is gemaakt vind ik zalig. Koekjes bij de thee is voor mij een moment van rust en gezelligheid. Van troost ook, zolang er nog koekjes bij de thee zijn komt het goed. Jaren heb ik periodes gehad dat de koekjes niet aan te slepen waren.  

Periodes gevuld met een overschot aan koekjes en periodes van koekjes-schaarste, wisselde elkaar af.  Dit patroon, wat ik mezelf had aangewend, werkte. De paar kilo’s die ik aankwam, waren er in twee weken zo weer af. Maar helaas, na een bepaalde leeftijd, gaat die vlieger niet meer op. Misschien herken je het. Een paar aangekomen kilo’s weer kwijt raken duurt een eeuwigheid.

Dit geldt ook voor het fysiek in balans blijven. Kon ik eerst met gemak een paar weken mijn mat negeren zonder er iets van te merken, zit ik nu na een paar weken niets doen helemaal vast. Ik kom met het patroon, van pieken en dalen, al een tijdje niet meer weg. 

Mijn nieuwe defensief om fit en gezond te blijven is REGELMAAT! Op alle vlakken ga ik voor regelmaat. Doordeweeks neem ik af en toe een koekje zodat ik mij in het weekend kan beheersen. En in het weekend zorg ik ook voor voldoende ontspanning en beweging. Ik neem de tijd voor een yogales of ik maak met vrienden een flinke wandeling. 

Een vakantie of weekend is geen excuus meer om los te gaan.

En het werkt! Het is de regelmaat het hele jaar door die ervoor zorgt dat ik op gewicht en in goede conditie blijf. Kijk dat op gewicht blijven is natuurlijk relatief, want ook ik ben zwaarder dan vroeger en zou graag weer terug willen naar mijn gewicht van voor de… uche… uche… overgang. Maar dat is een ander onderwerp. Ik heb het hier dus over een gezond lichaamsgewicht en een gezonde fysieke en mentale conditie die past bij mijn leeftijd. 

Ik gun jou die regelmaat ook en deel graag de inzichten die ik heb verkregen de afgelopen jaren.

Doorloop de volgende stappen en leg een stevig fundament aan om de regelmaat vast te kunnen houden:  

» Omschrijf jouw intrinsieke intentie? Denk aan: ik wil fit ouder worden, ik wil soepele gewrichten etc.

» Hoe voelt het als je, zonder moeite, goed in je ritme en regelmaat zit? Sluit je ogen en visualiseer dit.

» Welke gedachte, patroon, gewoonte bemoeilijkt het om de regelmaat vast te houden?

» Welke gedachte, patroon, gewoonte helpt je om de regelmaat vast te houden?

» Wanneer gooide jouw oude ik, de handdoek in de ring? Hoe ga je dat nu aanpakken?

» Wat kan een reden zijn om van je plan af te wijken?

» Bekijk je antwoord op bovenstaande vraag nog eens kritisch!

» Wat is zeker geen reden (meer) om van je plan af te wijken?

Maak vervolgens een basisplan. Dit plan moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
» Wat is reëel qua intensiteit? Rekening houdend met je leeftijd en verplichtingen.

» Wat is reëel qua frequentie? Bedenk het is niet tijdelijk!

» Zorg voor voldoende balans tussen inspanning en ontspanning.

» Bekijk je basisplan nogmaals kritisch. Legt de lat niet te hoog rekening houdend met waar je nu staat?

Ik kan natuurlijk een aantal van bovenstaande vragen voor beantwoorden, maar het werkt veel beter als het uit jezelf komt! Heb je een BiB Online lidmaatschap, dan mag je me altijd mailen en kijk ik graag met je mee! 

Sta jij na het lezen van dit stuk vol in je kracht en wil je meteen beginnen met een les? Misschien is de BiB Online Academie dan iets voor jou! Met het aanbod aan online lessen kun je jouw rooster zo persoonlijk maken als je wilt! Het betekent echter niet dat je de discipline moet hebben om het helemaal alleen te doen! Wekelijks stuur ik je een mail met peptalk en aanbevolen lessen. Daarnaast help ik je graag als je wat extra hulp nodig hebt bij het maken van jouw plan of het zoeken naar een alternatief plan bijvoorbeeld bij een blessure. Check hier de online mogelijkheden van Back in Balans Online Academie. 

Wil je liever bij mij in de studio aan de slag? Check dan hier de mogelijkheden.