Wat is de oorzaak van stijve spieren en gewrichten?

‘Oud en stijf maar nog geen tachtig’ , dit heeft mijn moeder vaak geroepen. Inmiddels bereikt ze dit jaar de tachtig jarige leeftijd, dus ik ben benieuwd of ze het blijft roepen.

Ik voel me de afgelopen week(en) heel stijf in mijn lijf. Vier weken geleden klopte tante Corrie (corona) bij mij aan en afgelopen week de griep. Vanochtend heb ik mijn mat weer uitgerold om een Meditatie in Beweging te doen. O, wat heeft mijn lichaam dit nodig! Het strekken van mijn rug, het losdraaien van mijn schouders en heupen, het voelt als thuiskomen in mijn lijf. Ik moet direct denken aan mijn moeder, ‘oud en stijf maar nog geen tachtig’. Het is een vrolijke herinnering, want mijn moeder kon er zelf altijd hartelijk om lachen, als ze puffend iets van de grond opraapte. 

Ik blijf na het bewegen nog zitten, in stilte voel ik wat er zichtbaar wordt. Ik blijf langer zitten dan gepland. Nu ik de verbinding met mijn lichaam voel, heb ik nog geen zin om aan de dag te beginnen. Ik schuif daarom later aan, in de zoommeeting die ik met twee yoga-collega’s heb. We klankborden wat en dan voel ik hem komen: een huilbui.
Het is duidelijk dat de Meditatie in Beweging meer heeft los gemaakt dan stijve spieren ontstaan door de griep. Maar dat is goed, het ruimt lekker op en geeft letterlijk ruimte rondom mijn borst. En ik weet, de stijfheid in mijn spieren en gewrichten, gaat hier ook goed op reageren! Ik realiseer me dat het ook wel veel is geweest de afgelopen tijd: een zoon die het huis uit is en zijn passie achterna is gegaan in Spanje, en een moeder die in haar dementie-proces afscheid neemt van nog meer zelfredzaamheid.

Spanning manifesteert zich in je lichaam…
Spanning manifesteert zich altijd in je lichaam. Het bindweefsel reageert op sapnning en wordt stijf. Als je bedenkt dat alles, wat geen bot, bloedvat of spier is, bindweefsel is, kun je je voorstellen waar spanning zich allemaal vast kan zetten. Zelfs om de botten, bloedvaten, en in de spieren, bevindt zicht bindweefsel. Het bindweefsel verbindt letterlijk je lichaamsonderdelen met elkaar. 

Door te bewegen en te mediteren, wordt de spanning die er misschien al langere tijd zit, zichtbaar. Hij krijgt een stem, laat van zich horen en kan daarna afvloeien.

De Oosterse visie: als de angst toeneemt, is de uitdroging in gang gezet..
Naast spanning, weet de Oosterse visie, dat naarmate je ouder wordt, het lichaam uitdroogt. De energie in het waterelement neemt af. Angst is de emotie die bij het waterelement hoort. Wanneer je merkt dat je angstiger wordt op bepaalde gebieden, weet je dat de energie in het waterelement zijn beste tijd gehad heeft. Je droogt langzaam uit. Nou klinkt dit niet heel aantrekkelijk , hahaha, maar weet dat wanneer je voldoende beweegt je je lichaam aanspoort om voldoende vocht naar de lichaamscellen te blijven vervoeren. Deels heb je invloed op het verouderingsproces. Realiseer je ook, dat angst voor het ouder worden, het proces juist versnelt. Acceptatie is ook een manier om jong (van geest) te blijven.

Kijkende vanuit de Westerse visie
Naast ouderdom, heeft ons overwegend zittende levensstijl ook schuld aan stijve spieren en gewrichten. Het extra bindweefsellaagje, dat je lichaam ‘s nachts aanmaakt ( want stel je voor dat we uit elkaar vallen) wordt, door voldoende beweging gedrurende de dag, zachtjes stuk getrokken. Blijft die beweging uit, dan bouw je, nacht na nacht, aan een lichaam dat alsmaar stijver wordt. Zo gek was de ochtend gymnastiek nog niet.

Wat ben ik blij dat ik de Meditatie in Beweging heb…
Wat ben ik blij dat ik Meditatie in Beweging, als tool heb, om in te zetten op momenten dat ik het nodig heb. Het helpt mij te weten dat ik hiervoor niet uren op mijn mat hoef door te brengen als ik daar geen rust voor heb. Starten met een korte gecombineerde sessie van milde beweging (yoga) en meditatie brengt mij letterlijk weer in beweging! En als ik voel dat ik langer de tijd in stilte nodig heb, dan blijf ik langer zitten.

Hoe voel jij je? Herkende je jezelf in ‘ Oud en stijf en nog geen tachtig’ hahaha misschien is mijn programma Meditatie in Beweging, dan iets voor jou! 

Je kunt hier lezen wat het programma inhoudt. Lijkt het je wat, en wil je meteen het programma bestellen? Klik dan hier!


Heb je een lidmaatschap op het BiB Online Ledenportaal (3 maanden of een jaar) dan heb je gratis toegang tot dit programma. 

 

Wil je een proefles Meditatie in Beweging uitproberen? klik dan hier.