BiB Pilates helpt nek- en schouderklachten voorkomen

25 jaar geleden ging ik na thuiskomst van een jaar reizen en lesgeven in Australië, als secretaresse aan de slag. Vraag me niet hoe, maar na mijn proefperiode kreeg ik een vaste aanstelling, die ik bij gebrek aan iets anders aannam. Los van het feit dat ik überhaupt niet zo in de rol van secretaresse paste , kreeg ik al snel last van mijn nek en schouders. Net na het tekenen van mijn vaste aanstelling, zul je altijd zien, werd me een hele leuke baan aangeboden in een sportcentrum. Na nog 2 maanden, achter een bureau mijn opzegtermijn uitgezeten te hebben, kon ik weer doen waar ik goed in was: lesgeven en mensen enthousiasmeren om in beweging te komen.

Het was me toen wel duidelijk: bureau-werk moet gecompenseerd worden met andere bewegingen, om nek- en schouderklachten te voorkomen.

Je hoeft je baan niet op te zeggen om van je nek- en schouderklachten af te komen
Zeker niet! Maar je hoeft jouw nek- en schouderklachten ook niet voor lief te nemen! Je kunt er namelijk echt iets aan doen! Het vraagt wel wat inzet, tijdens je werk en erbuiten, maar het is het zeker waard!

Waarom hebben veel mensen met een kantoorbaan zo vaak last van nek- en schouderklachten?
Wat zijn nou de triggers die ervoor zorgen dat je nek- en schouders gaan protesteren:

» Een verkeerde lichaamshouding, denk aan onderuitgezakt zitten met een ronde rug.
» Overbelasting door veelvuldige herhaling van eenzelfde beweging, denk aan het werken met een muis.
» Te weinig lichaamsbeweging, je kunt je werkdag makkelijk doorkomen met heel weinig beweging.
» Stress en emoties die ontstaan vanuit boosheid en het gevoel hebben van vastlopen. Hier reageren de spieren van de nek- en schouders direct op.

BiB Pilates kan nek- en schouderklachten voorkomen en verminderen!
BiB Pilates is bij uitstek een bewegingsvorm waar je leert om een juiste lichaamshouding aan te nemen. Dit helpt je om je schouders te ontspannen en je wervelkolom te verlengen. Je gewrichten hebben in deze positie de ruimte om te bewegen waardoor je ze op een juiste manier kan belasten. De oefeningen worden uitgevoerd op een rustige verdiepende adem. Hierdoor verlaag je spanning in spieren en het middenrif. Dit heeft een postitief effect op je stressniveau. BiB Pilates brengt je lichaamsbewustzijn omhoog. Dit is misschien wel het belangrijkste effect van BiB Pilates. Doordat je lichaamsbewustzijn omhoog gaat, luister je beter naar de signalen van je lichaam dat wat je doet niet bevordelijk is voor je lichaam. Je krijgt een signaal dat je lichaamshouding aangepast moet worden, dat je moet veranderen van beweging ( dit kan ook een pauze zijn) of dat je je adem mag verdiepen. 

Naast het doen van BiB Pilates kun je tijdens je werkdag ook maatregelen nemen.

5 tips gedurende je werkdag om nek- en schouderklachten te voorkomen:

 1. Zorg voor de juiste instelling van je bureau en stoel
  Win hierover advies in zodat je met een lange neutrale rug en nek, de heupen in 90 graden en ontspannen schouders kunt werken.
 2. Zorg voor voldoende afwisseling in beweging
  Zet je wekker en sta elk uur even op. Strek letterlijk je benen en breng je doorbloeding opgang.
 3. Doe een korte serie voor de nek- en schouderspieren
  Doe halverwege je werkdag een korte serie voor de nek- en schouderspieren. Vraag de gratis Desk Release les aan. Deze sessie kun je in je gewone kleding achter je bureau meedoen.
 4. Las een moment in om je adem te verdiepen
  Neem even de tijd om te voelen waar je adem het meest voelbaar is. Vaak zit je adem, bij ingespannen werken, hoog in de borst. Dit heeft effect op je schouders. Adem wat dieper in en uit naar je buik.
 5. Zoek de buitenlucht op
  Frisse buitenlucht, even weg van het scherm, ontspant je zenuwstelsel. Een rondje door een park brengt je stress-level omlaag.

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Mail mij gerust via het contactformulier. Wil je graag een proefles volgen in de studio? Klik dan hier voor meer informatie.