Hoe werkt de 5 elementenleer?

Als Thaise Yogamassage Therapeut werk ik met de 5 elementenleer. De 5 elementen zijn verbonden met de elementen uit de natuur: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Deze element  zijn verbonden aan de seizoenen, en laten net als de seizoenen een natuurlijk ritme zien. Ze vormen samen een voedende en controlerende cyclus. Hiermee houden ze elkaar in stand en gaande, maar ook onder controle waar dit nodig is. 

Wij mensen functioneren ook volgens dit ritme, we zijn immers net zoveel natuur als de boom in jouw tuin 😃. Door de elementenleer over ons systeem heen te schuiven, zien we waar energie stagneert. Vallen er kwartjes en ontvang je inzichten hoe je meer balans kunt aanbrengen in je leven. 

Heel moeilijk is dit niet, je moet er wel voor open staan om het te zien.

Zo is het in bepaalde fases nodig om los te laten, denk aan de herfst( Metaalelement). Dit loslaten geeft altijd ruimte aan nieuwe mogelijkheden (nieuwe bladeren). Er blijft namelijk meer energie over om die nieuwe mogelijkheden vorm te geven. Je mag groeien, zoals de natuur dit doet in de lente, zonder precies te weten waar je uitkomt (Houtelement). Wanneer je gaat reflecteren, je aandacht naar binnen brengt, wat je in de natuur terug ziet in de winter, kun je altijd nog aanpassen als dit nodig is ( Waterelement). Je mag leunen op andere en hulp vragen, zoals wortels in de natuur het water opzuigen om te groeien (Aarde-element). En de mooiste les die ik bijvoorbeeld meegeef aan mijn zoon: zolang je je hart blijft volgen blijft je vuurtje branden (Vuurelement)

Zoals je ziet zijn de elementen verbonden aan de seizoenen. De elementen zijn ook verbonden aan karaktereigenschappen, kleuren, tijdstip van de dag, smaken, klanken, klachten en organen.

Wanneer er ergens iets stagneert, je piekert bijvoorbeeld veel, dan is dit terug te herleiden naar het Aarde-element. De energie in dit element stroomt dan niet goed. Deze energie stroomt door de Maag- en de Milt-energielijn. Maagklachten kunnen een gevolg zijn van deze stagnerende energie. 

Energielijnen lopen over een bepaald deel van je lichaam. In het geval van het Aarde-element, aan de voorkant van je lichaam. Elk element is verbonden aan 2 energielijnen, het Vuur-element uitgezonderd, die heeft er 4. Kort gezegd: wanneer de energie in een energie-lijn stagneert, kunnen er bijbehorende klachten ontstaan.

Door te kijken naar: patronen, klachten, tijdstippen waarop je je niet fijn voelt, smaken waar je van gruwelt, mentale strubbelingen en fysieke stijfheid in bepaalde gebieden van je lichaam, ben je in staat om te achterhalen waar de energie niet goed stroomt. Je kunt dan maatregelen nemen om de stagnatie weg te nemen, zodat de energie weer gaat stromen.

Dit wegnemen van stagnatie, kun je doen door middel van Yin Yoga en Thaise Yogamassage Therapie. Meer informatie over de Thaise Yogamassage Therapie vind je hier.

Bij Back in Balans kun je, zowel fysiek in de studio, als online, Yin Yoga lessen volgen. De maandelijkse Yin & Releasing Touch les, zijn fijn om te doen, als je eens per maand wilt werken aan het laten stromen van je energie. Een maandelijkse reset & renew! Je hebt hier geen lidmaatschap voor nodig.  Je kunt een losse les boeken. Klik hier voor het lesrooster en het boeken van de Yin & Releasing Touch-les. Om de les te boeken is registratie in het Bib Momoyoga-boekingssysteem nodig. Ik ontmoet je graag! Mocht je vragen hebben dan kun je me altijd een mail sturen. Klik hier voor de contactpagina.

Wil je zelf thuis mijn Yin-lessen volgen? Klik dan hier voor de mogelijkheden.