Hoe je moeiteloos in beweging komt!

Je ziet hem wel staan, daar in de hoek, maar de tijd dat je met een beetje discipline de mat weer op sprong is voorbij. De sportschool heb je ook al een tijdje niet meer van binnen gezien. De laatste keer dat je er was, voelde je jezelf niet op je gemak. Een vreemde eend in de bijt zelfs. Wat overigens helemaal niet nodig was want het jonge volk, had totaal geen oog voor jou. Met oordopjes in voeren ze sierlijk de oefeningen uit. Dat jij met moeite het stoeltje van het fitness apparaat, wat je nog enigszins bekend voorkomt, omhoog krijgt om vervolgens toch geen idee te hebben welke kant je met je lichaam op moet bewegen heeft niemand in de gaten. Thuis gaat de tas in de hoek. Klaar mee en nooit meer doen, is wat je tegen jezelf zegt.

Herkenbaar?
Zo jammer! Je was namelijk gewoon helemaal op de verkeerde plek en ook nog met de verkeerde mindset! Je hebt geprobeerd de draad op te pakken waar je een aantal jaar geleden bent gestopt. Misschien was het al nooit helemaal je ding, de sportschool, maar als je jong bent ben, je daar niet alleen om te sporten. Kijken en bekeken worden, dat waren leuke tijden. Maar nu heb je vooral behoefte aan een fit en energiek gevoel. Je wilt niet kijken en al helemaal niet bekeken worden… (uitzonderingen daargelaten

Het zou een scene uit een Bridget Jones film, kunnen zijn. Maar het is een samenvatting van de verhalen die ik over het algemeen hoor van vrouwen die bij mijn terecht komen en het een verademing vinden om dat te doen wat ze werkelijk nodig hebben.

Oefeningen die passen bij hun levensfase en meer. Het gaat er namelijk niet meer alleen om dat je spieren opbouwt. Natuurlijk, het is zeker belangrijk, voor de botdichtheid, de hormoonhuishouding en de stofwisseling, maar het is niet genoeg. Het gaat er om dat je weer in verbinding komt met je lichaam. De verschillende fases waar je als vrouw doorheen gaat kunnen voor heel wat verwarring zorgen. Het in de lucht houden van veel meer ballen dan alleen die van jezelf, zorgt ervoor dat je uit verbinding raakt met je hele systeem. Je bent teveel op de buitenwereld gericht. Je voelt werkelijk niet meer wat je nodig hebt.

Je pakt keer op keer het sporten weer op, op discipline en goede zin. Maar als je niet doet wat je nodig hebt, wordt je niet beloond en houd je het niet vol! Het is dus heel belangrijk wanneer je de draad van bewegen weer oppakt, je eerst in verbinding komt met je lichaam. Na elke fase, is het alsof je opnieuw kennismaakt.

Hoe voel je je vandaag? Wat heb je nodig?
Wanneer heb jij jezelf deze vragen gesteld? Niet, wat vinden andere wat jij nodig hebt? Of, wat vindt je innerlijk criticus wat je nodig hebt? Nee, wat heb jij nou echt nodig?

Je komt erachter door letterlijk de tijd te nemen om verbinding te maken. Even te gaan zitten en je ogen te sluiten. Het kan heel erg helpen om je handen op je borstbeen te plaatsen en daar naar toe te ademen. Het klinkt misschien een beetje zweverig en misschien moet je zelfs een drempel nemen om dit te doen. Maar daar waar je adem is, is je aandacht. Probeer het maar. Want precies daar achter je borstbeen vind je wat je nodig hebt.

Door naar de werkelijke pijn te gaan, vind je jouw drive om in beweging te komen. Door de verbinding terug te vinden, voel je wat je nodig hebt. De ene keer zijn dat wat meer actieve oefeningen, de andere keer wat meer ontspannende oefeningen. Als je een hele sterke voorkeur hebt is er vaak sprake van een disbalans. Van nature heb je namelijk beide nodig en kun je ze in gelijke porties afwisselen.

Je ziet bijvoorbeeld wanneer iemand een wake-up call heeft gekregen van het lichaam, een burn-out of een ernstige fysieke klacht, de drive om in beweging te komen veel sterker is. De persoon in kwestie is dicht bij zijn pijn gekomen. Het weer in beweging komen ( of bewust ontspannen) gebeurt niet op discipline, dit gebeurt door de innerlijk drive die de persoon voelt.

Het is natuurlijk in elk opzicht veel fijner om in beweging te komen zonder wake-up call. Door diep te graven en je bewust te worden waarom jij in beweging wil komen, heb je geen discipline nodig. Je komt in beweging omdat je die wake-up call niet wilt.

Yoga en Pilates brengen jou weer in verbinding. In de lessen bij Back in Balans, letten we erop dat je alle oefeningen heel bewust uitvoert. Je krijgt de ruimte om te observeren hoe je lichaam reageert op een oefening en de oefening aan te passen. Niet alleen in de studio lessen, maar ook in de online lessen is dit een belangrijk aspect.

Je traint jezelf Bewust te Zijn ( ik schrijf dit altijd expres los omdat het dan beter binnen komt). Door Bewust te Zijn, blijf je op één lijn met jezelf. Ga je doen wat je nodig hebt, op een plek waar je wil zijn.

En misschien is dat voor jou op de sportschool. As je de inzichten uit dit blog meeneemt, vind ik het helemaal goed! Wil je meer lezen over hoe je moeiteloos in beweging komt? Vraag dan hier gratis mijn ebook Kom moeiteloos in Beweging aan. Je vind er mooie inzichten en drie belangrijke tips.

Heb je wat extra hulp nodig om in beweging te komen en spreken mijn inzichten jou aan? Kijk dan of de BiB Online training Kom moeiteloos in 3 stappen in beweging iets voor jou is. Klik hier voor meer info.

Wil je in de studio starten? Check dan hier het lesrooster en hier de agenda met events & trainingen.