Fysieke stijfheid heeft zijn weerslag op je gedachten
Misschien herken je het wel, je staat heel stijf op en je gewrichten willen niet echt meewerken. De mobiliteit in je lichaam is ver te zoeken zo in de ochtend. Hoe stijver je opstaat hoe minder lekker je in je vel zit. Het heeft zijn weerslag op hoe je je mentaal voelt. Je bent wat narrig en niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk minder flexibel. Je kunt minder hebben.

Het in beweging brengen van je gewrichten zorgt ervoor dat spieren, pezen en banden weer wat soepeler worden en het hele gewricht wordt gesmeerd.  Hierdoor merk je gaandeweg de ochtend dat je lichaam weer wat mobieler wordt. En dat niet alleen, je humeur klaart gaandeweg de ochtend op, tot aan een dansje bij het kopieerapparaat.

Onvoldoende mobiliteit kan voor klachten zorgen elders in je lichaam
Je kunt je voorstellen dat wanneer je te weinig beweegt, of te weinig varieert in de bewegingen die je maakt, de mobiliteit van gewrichten afneemt. Het gevolg hiervan is dat er op andere plekken in je lichaam gecompenseerd moet worden om je lichaam toch de beweging te kunnen laten maken die jij wilt.

Een voorbeeld uit mijn massage-praktijk:
De dame in kwestie had al langere tijd schouderklachten waar ze met oefeningen voor de schouder niet vanaf kwam. Stijfheid in de bovenste wervels van de rug, maakte dat ze in de schouder is gaan compenseren om de bewegingen die ze wilde maken toch te kunnen maken. Dit heeft gezorgd voor een overbelasting van, en uiteindelijk een blessure in, de schouder.We zijn onder andere aan de slag gegaan om de mobiliteit van het midden van haar rug te verbeteren. Dit heeft geholpen.

Wanneer spreek je van een goede mobiliteit?
Wanneer je jouw gewrichten in hun volledige beweegmogelijkheid kunt gebruiken, spreken we van een goede mobiliteit. Hierin is zowel souplesse in en rondom het gewricht, als voldoende spierkracht in de omliggende spieren, belangrijk.

Voldoende kracht  + Voldoende Flexibiliteit = Optimale mobiliteit

Mobiliteitsoefeningen
Het sterk maken van je schouderspieren en het verhogen van de flexibiliteit rondom je schoudergewricht zorgt voor een deel voor een betere mobiliteit. De grote slag sla je echter pas als je deze twee facetten, samen in één oefening traint. Als je het schoudergewricht in een bepaalde hoek kunt brengen, maar in deze positie niet in staat bent om de armspieren aan te spannen, is de mobiliteit nog niet optimaal.

Wat kun je doen om jouw mobiliteit te verbeteren en optimaal te houden
Als je kijkt naar Yoga en Pilates vind je veel oefeningen waar je spierkracht en flexibiliteit tegelijk traint. Vind je het leuk om een les uit te proberen? Vraag dan hier een gratis online proefles aan. Wil je meer online lessen uitproberen? Dan is een losse maandkaart fijn om mee te beginnen. Je hebt dan een maand onbeperkt toegang tot de BiB Online Academie met meer dan 160 lessen. Na een maand loopt je kaart automatisch af en kun je overstappen op een lidmaatschap of de kaart nogmaals afnemen. Klik hier als dit iets voor jou is.

Verdiepende workshops
Verdeeld over het jaar worden er in de studio Mobility Pilatesworkshops gegeven. Je hoeft geen lid te zijn om je hiervoor te kunnen aanmelden, iedereen is welkom. Klik hier voor de agenda van de events & workshops.

Wil je meer online lessen uitproberen? Dan is een losse maandkaart fijn om mee te beginnen. Je hebt dan een maand onbeperkt toegang tot de BiB Online Academie met meer dan 160 lessen. Na een maand loopt je kaart automatisch af en kun je overstappen op een lidmaatschap of de kaart nogmaals afnemen.