De kracht van pilates!

Wat is de KRACHT van Pilates? Ik geef inmiddels meer dan 25 jaar les in verschillende bewegingsvormen van aerobic tot personall fitness en alle trends er tussen in. Sinds mijn kennismaking met Pilates in 2001, ben ik verkocht. Nog nooit had ik met zoveel bewustzijn mijn oefeningen uitgevoerd en was ik me bewust van de kracht van mijn adem en visualisatie. Nu kan ik me geen les meer voorstellen zonder deze aspecten….

Joseph Pilates
Pilates, meer dan honderd jaar geleden ontwikkeld door Joseph Pilates. Pilates, zelf niet een sterk gestel, ging op zoek naar manieren om zijn lichaam sterk te maken. Naast de westerse trainingsmethoden deed hij kennis op van de oosterse trainingsmethoden. Hij combineerde deze twee werelden en stelde duidelijke regels op waar de uitvoering van de oefeningen aan moesten voldoen: vloeiend, bewust en geconcentreerd, correct, in combinatie met de adem en uitgevoerd in de juiste lichaamshouding.

Bewust naar je innerlijke Kracht
Pilates maakte globaal gezien een splitsing in houdingsspieren, gelegen als een corset dichter bij de wervelkolom, en de bewegingsspieren, meer aan de oppervlakte. Wanneer de houdingsspieren verslapt zijn ontstaat er een verkeerde lichaamshouding. Daarnaast nemen de bewegingsspieren de functie van de houdingsspieren over, wat zorgt voor te hoge spanning op de bewegingsspieren.

Dit levert klachten op in spieren en gewrichten van rug, nek, schouders en bekken.
Door de houdingsspieren en bewegingsspieren op de juiste manier te versterken en beter met elkaar samen te laten werken, verbeterd de lichaamshouding en nemen klachten af of krijgen geen kans.

Kracht van de Mind
Bijzonder is dat Pilates gebruik maakt van de kracht van visualisatie. Door de weerstand te visualieren leer je om de spieren aan te spannen zonder hulp van weerstandsmateriaal. Je visualiseert bijvoorbeeld dat je een elastiek uit elkaar trekt. Je zult merken dat je je spieren dan meer activeert. Dit helpt in het dagelijkse leven, je loopt immers niet de hele dag met dumbells in je handen, maar het is wel van belang dat je de juiste spieren aanspant om de juiste lichaamshouding te handhaven.

Kracht van de Adem
De spierverstevigende en stretch oefeningen worden uitgevoerd op het rustige tempo van de adem. Het vast houden van de adem geeft onnodige spierspanning. Terwijl een rustige bewuste ademhaling juist helpt om spanning af te laten vloeien, zeker bij de stretchoefeningen! Je leert je adem te beheersen dit draagt bij aan een kalme mind!

Body & Mind
Na alles wat hierboven beschreven is, kun je dus wel stellen dat Pilates één van de meest complete bewegingsvormen is. Ik zie bij mijn leden al verbetering bij één keer in de week pilates. Deelnemers geven aan dat ze zich ook buiten de les bewust zijn van hun houding. Dat is ook een kracht van pilates: lichaamsbewustzijn opbouwen dat je meeneemt naar je dagelijke activiteiten.

Starten met Pilates?
Wil je starten met Pilates neem dan een kijken op het rooster van de studio lessen en maak een afsrpaak voor een proefles.

Met de Back in Balans Online Academie kun je thuis starten met de online lessen Pilateslessen. De Back in Balans Online Academie bevat Pilateslessen verschillend van niveau en duur. Daarnaast bevat de Academie BiB-talks met meer achtergrond informatie en uitleg.