Thai Yoga Massage pijnlijk? Wat is jouw rol hierin?

Pijn of fijn?
Een aantal jaren geleden heb ik in Thailand mijn eerste Thaise Yoga Massage ontvangen. Ik was eerlijk gezegd niet meteen fan van deze massagevorm. Sterker nog, ik vond het heel pijnlijk. De volgende dag kon ik de blauwe plekken tellen. Jaren later kwam ik opnieuw op een Thaise massagemat terecht. Dit keer bij een vriendin van mij die verschillende keren naar Thailand was afgereisd om zich deze massagevorm eigen te maken. Alhoewel ik dit keer ook een paar pijnlijke momenten ervaarde, overheerste de weldaad. De pijnpunten werden gevonden maar met veel meer beleid bewerkt. Door de diepe ontspanning voelde ik mijn energie weer stromen, ik voelde mij als herboren.

Gezonde levensstijl…
De massage is een mooie tegenhanger op ons gehaaste, achter ons scherm zittende leven. We nemen onvoldoende tijd om te ontspannen, te ervaren en te verwerken. Hierdoor worden emoties vast gehouden. Emoties die spanning kunnen veroorzaken en de daarbij behorende klachten. De Thai Yoga Massage helpt dit te voorkomen en/ of te herstellen. 

1, 2 of 3 pepertjes…
Ik heb zelf inmiddels de opleiding tot Thaise Yoga Massage Therapeut afgerond en ervaar dat de massage zeker geen pijn hoeft te doen. De Thai, zo legde mijn docent Thirza uit, wordt van kinds af aan gemasseerd. Hij is gewend om, in ons ogen, hardhandig gemasseerd te worden. Wij Westerlingen zijn vaak aan niet meer gewend dan een aai over onze bol. Als reactie op een te heftige aanraking of rek, spannen onze spieren aan. Dit  maakt de massage nog pijnlijker. Als volwassenen brengen we een groot deel van de dag zittend door (lees: op een stoel en niet in kleermakerzit of gehurkt). Kortom, ons lichaam vraagt om een mildere aanpak. Iets waar tegewoordig, ook in Thailand, rekening mee wordt gehouden. Ik heb me laten vertellen dat de massages in Thailand zijn ingedeeld in gradaties van intensiteit. Zoiets als de pepertjes achter de gerechten op een menukaart. Hoe meer pepertjes hoe heftiger de massage.

Hoe ziet een Thaise Yoga Massage eruit?
De massage wordt op de kleding uitgevoerd op een speciale massagemat op de vloer, een futon. De massagevorm wordt ook wel gekscherend massage voor LUIE mensen genoemd. De gemasseerde wordt in houdingen gebracht zonder zelf ook maar één spier te activeren. Er wordt gestretched, gemasseerd en gewrichten worden bewogen. Dit alles met als doel de energie beter te laten stromen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt in gang gezet daar waar nodig is.

Wat kun je zelf doen om de massage met minder pijn te beleven?
Zorg ervoor dat je rustig door blijft ademen. Wordt een houding wat intensiever en merk je dat je adem hierop reageert? Probeer je adem dan weer te verlengen! Daarnaast mag je tijdens de massage natuurlijk altijd aangeven als het te intens is!

Interesse?
In een volgend blog zal ik dieper ingaan op de verbinding tussen lichaam en geest zoals de Thai deze ziet. Daarnaast zal ik ervaringen die het delen waard zijn delen. Houd mijn Facebook en- of nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie over de Thai Yoga Massage of stuur een mailtje naar info@backinbalans.nl.

‘Namaste’

Danielle