Breng verdieping in je yoga met aromatherapie

Onze zintuigen zorgen er de hele dag voor dat we de wereld om ons heen in perspectief plaatsen. We kijken, horen, voelen, ruiken en proeven wat af. Een drukte van jewelste in ons waarnemingssysteem! Al deze indrukken vormen emoties en hebben invloed op hoe we ons voelen en hoe we reageren op situaties in de toekomst.

Geur maakt een groot onderdeel uit van hoe we de wereld om ons heen beleven. Geuren kunnen een verbinding zijn naar een gevoel of gedachte. Denk aan een geur van vroeger die ineens een warme herinnering van lang geleden kan oproepen. Via de geurreceptoren in onze neus communiceren we met bepaalde delen van onze hersenen die herinneringen en emoties opslaan; het limbisch systeem.

De combinatie van geur met yoga en meditatie is geen onbekende. De geur van wierook wordt vaak gebruikt om de sfeer in de les te bepalen. Al kunnen we daar wel wat meer uit halen dan alleen de wierookstokjes aan te steken.

Aromatherapie haakt hier verder op in en probeert met natuurlijke elementen je lichaam en geest in evenwicht te krijgen. De essentiële oliën van planten worden gebruikt om welzijn te creëren en om een natuurlijk evenwicht in je lichaam te bevorderen. Essentiële oliën zijn vluchtige, aromatische vloeistoffen die worden gewonnen uit zaadjes, schors, bladeren, stelen, wortels, bloemen en vruchten van planten. Er zijn aanwijzingen dat inademing van moleculen van essentiële oliën het deel van de hersenen stimuleert dat verantwoordelijk is voor onze emoties en de fysieke uiting hiervan. Aromatherapie heeft dus invloed op onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. En dat is nou precies wat yoga ook doet! De combinatie van yoga met aromatherapie geeft een verdieping aan de yoga en brengt je nog meer in balans.

Er zijn verschillende geuren die je helpen om bijvoorbeeld je aandacht naar binnen te brengen bij de meditatie, of je helpen te focussen in de staande balanshoudingen. Iedereen kent natuurlijk de combinatie lavendel en ontspanning, wat dan weer heel fijn aansluit bij de ontspanning aan het einde van de les. Maar wist je bijvoorbeeld dat koriander ondersteunt bij het loslaten? In combinatie met houdingen die het loslaten van angst of oude emoties ondersteunen heeft dit een positieve uitwerking op spanningsklachten.

Je kunt er persoonlijk mee experimenteren wat het inademen van deze natuurlijke geuren bij jou in beweging zet. Uit je hoofd in je lijf, om op die manier zelf te ervaren wat je nodig hebt!

Verspreid over het jaar wordt er bij Back in Balans, Yoga, Massage & Aromatherapie- mini-retreats gegeven. Deelnemers kunnen zelf ervaren wat de geuren tijdens de yoga voor hen kunnen doen. We hebben al veel enthousiaste deelnemers  mogen ontvangen. Ben je nieuwsgierig geworden, hier vind je meer informatie over dit mini-retreat: Yoga, Massage en Aromatherapie mini-retreat en kun je je ook aanmelden.